teisipäev, märts 14, 2006

 

Kabuli päevikust


Mõned selgitused:
1. Kabuli päevik sai ellu kutsutud eesmärgiga hoida kursis meie sugulasi, sõpru, tuttavaid. Paljud inimesed on meie pärast siiralt mures. Päevaraamat tundus kõige lihtsama variandina hoida lähedasi kursis. Aga et Afganistani vastu näib olevat suur huvi, otsustasin teha päeviku avalikuks. Nii et peame kõiki lugejaid kaudselt oma sõpradeks.
2. Ehkki töötan vabakutselise ajakirjaniku ja toimetajana, ei ole see päevik kindlasti mitte ajakirjandus. Samas püüan siin loomulikult luua kontakte, koguda ja analüüsida infot. Nii et küllap ma edaspidi ka eesti ajakirjandusele mõne artikli kirjutan.
3. Oleme Kabulis elanud alles nädalapäevad, aga (vähemalt teoorias) peaksime jääma mitmeks aastaks. Siiajäämine sõltub laias laastus kahest asjaolust. Esiteks, missugune on olukord riigis. Kahjuks on seda võimatu ette ennustada. Teiseks, kas ka mina leian tööd. Algusest peale oli selge, et Afganistani läheme ainult kas koos või üldse ei lähe. Skype-abielu võib olla (lühiajaliselt) talutav, aga ei vasta kindlasti mitte meie arusaamadele kooselust pikemas perspektiivis.
4. Selles päevikus on üldiselt juttu minu tööst-mõtetest. Abikaasa Andres on IT-mees, kes palgati eksperdiks loomade tervisega seotud projekti raames (animal health project). Tema puhul ei ole tööst lobisemine ette nähtud.
5. Olen alles nädalapäevad sülearvuti ja veebipäeviku omanik, nii et veidi võtab aega saada asjad korralikult tööle. Kirjavigu ei talu ma isegi silmaotsaski - eks püüan nendega võidelda kuidas oskan. Fotod meeldiks mullegi suuremana. Proovisin, aga kahjuks on ühendus väga aeglane.
6. Kui kellelgi jäi mulje, et vabatahtlikud käivad siin lillelapse elu nautimas 2000 dollari eest kuus, siis julgen arvata, et see on ekslik. Riskid on suured, aga neist edaspidi täpsemalt.
Kindlasti võib üürida ka hüti (kui sa ei vaja vett või kanalisatsiooni), elada valvurita (kui sa soovid, et sind röövitaks), süüa ainult kohalikku toitu (enamus välismaalastest vaevleb kõhuhädades, meid ilmselt aitab veidi nõukogudelik karastatus), jalutada tööle (kui sa soovid, et sind pantvangi võetaks).
PS. Eile oli maavärin. Seisin nagu jobu keset tuba. Mõtlesin, kumb on mõistlikum taandumistee: kas mööda pikki umbseid koridore majast välja või rõdule (kus pea kohal on teine rõdu). Valik missugune.

Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?