pühapäev, märts 26, 2006

 

Kus on eksponaadike?



Mõned aastad tagasi sattusime Berati linnas (Albaanias) kirikusse, mille seinad olid kaetud kuulsa ikoonimaalija Onufri freskodega. Lunastasime uksel pileti, aga sees selgus, et kirikus ei ole parajasti elektrit. Nuuskisime mööda hämaraid seinu - vaid laes oli väike aknake -, püüdes tabada kuulsa nn Onufri punase olemasolu freskodel.

Täna kordub ajalugu Kabuli muuseumis. Sõidame läbi tiheda lumelörtsi ja avastame, et avatud on vaid üks eksponaatide saal. Aga elektit hetkel ei ole ja saal on kottpime.

1931. aastal avatud muuseumi ajalugu on sama õnnetusterikas nagu maa ajalugugi. Muuseumil oli unikaalne kollektsioon: nii eelajalooliste perioodide kui ka hindi, buda ja moslemi kultuuri näidiseid. 1990ndatel sai muuseum mitu raketitabamust ja suurem osa kollektioonist tassiti laiali. Kusjuures harimatud mujahedid ei oleks ise kindlasti osanud valida just kõige väärtuslikumaid eksponaate. 1996.aastal registreeriti see, mis veel järel ja viidi varjule Kabuli hotelli. Paraku jäi sellestki jõupingutusest väheseks. Pool tosinat aastat hiljem murdsid taliibid muuseumisse ja lõhkusid süstemaatiliselt tükkideks kõik eksponaadid, mis vähegi inim- või loomakujulise vormiga olid.

Muuseumimaja Darulamani kuningapalee kõrval on küll üles ehitatud, aga näha ei õnnestu paraku midagi. Vaid ähmaselt võib aru saada, et saal on täis tootemilaadseid kujusid Nuristanist. Eks tuleb mõni teine kord uuesti üritada.

Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?