reede, märts 31, 2006

 

“Pühapäevane” jalutuskäik


Liiguvad kuuldused: mullad on vihased afgaanist kristlase ellujätmise pärast. Kell kaksteist toimuvad mošeedes palvused. On tõenäoline, et kõnest ülesköetud rahvahulgad võivad meeleavaldusi korraldama hakata. Nii et parem on pärastlõunal silmist ära olla.

See on esimene “pühapäev”, kui me linnast välja ei sõida. Tõtt-öelda on väljas koerailm. Sellest hoolimata läheme pärast hommikusööki Andresega kondama. Jalutame läbi Shahr-e-Naw pargi. Tunnen igatsust suurte puude ja metsa järele. Afganistani pinnast on nimelt metsaga kaetud vähem kui sajandik: seda on ainult hävitatud. Viimastel aastatel teadvustavad afgaanid isegi puude vajalikkust ja ringi sõites näeb kõikjal istutamiskampaaniaid käimas.

Tavaliselt on park täis mehi (linna serval kõrge müüri taga on ka üks väike naiste park) , aga täna valitseb siin rahu ja vaikus. Luusime ringi Kabuli luksuslikus, passaaži-tüüpi kaubanduskeskuses; vaid üksikud poed on avatud. Pean midagi selga ostma, sest mul on kaasas ainult paksud kampsunid. Naiste rõivad näevad välja idamaise kitšina, aga on täiesti erinevad euroopalikust valikust ja odavad. Maani seeliku või pluusi hinnaks on umbes 10 dollarit.

Longime mööda Kabuli peamist turistilõksu nimega Chicken Street. Oleme vaat et ainukesed välismaalased. Kaupmehed ei viitsi õnneks meiega vaega näha ja nii saab poekeste joru suurima vaevata üle vaadatud. Raamatupoest õnnestub saada väga hea Afganistani käsiraamat ja lillepoest kimp hapraid kohalikke tulpe. Joome tänaval värskelt pressitud porgandimahla. Ostame toidupoest šokolaadi ja pähkleid ligi paar korda odavamalt kui välismaalastele mõeldud supermarketitest.

Need nn supermarketid on õudsed plekkangaarid linna serval, kus miiniotsijatega auto läbi uuritakse ja igalt inimeselt passiandmed võetakse. Poes on ükskõiksed filipiinlastest müüjad, piiratud kaubavalik ja üle mõistuse kallid hinnad. Ainult alkoholi valik on röögatu ja sama hinnaga kui Eestis. Supermarketid on täis peamiselt sõjaväelasi, kes näevad välja nagu Stallone dublandid Rambo-filmist: laiad lõuapärad närimas, musklilised kehad kuulivestide all pungitamas, talkie-walkied kaelas mölisemas.

Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?