laupäev, aprill 29, 2006

 

Bamian I



Oleme Kabulis tagasi. Külalistemajas ei hoitud meile alles tuba, nagu lubati, nii et maabusime taas ilma WC-ukseta ubrikus. Olen nii väsinud, et ei jõua isegi mitte kohveid lahti pakkida: kui Bamiani saabusime nagu muuseas, siis tagasilend raputas sisikonna täiesti segamini. Ainus lohutus - lend kestis vaid loetud minutid!

Oleme oivaliselt puhanud. Elame haigla külalistemajas, mis on ülimalt primitiivne, aga armas. Umbes nagu maal vanaema juures – vesi saabub varahommikul eeslikese seljas ja pesemisruumis on hiiglasuur sütega köetud boiler. Nii et WCs käime veekannuga ja pesta saab kausist vett kaela kallates.

Meie saabumise päeval kantakse toast välja buhari (plekkahi). Talvel, kui väljas on paarkümmend kraadi pakast, oli elu ikka väga karm, vahendab sõber, vabatahtlik medõde Siri. Nüüd aga, mil puud on erkrohelised hiirekõrvul puud ja rahvas väljas põldudel, sisendab Bamian õnnist rahu.

Lisaks värskele õhule valmistab kõhetu rõõmsameelne Daud maitsvat sööki, nii et saime tagasi oma isu. Meil mõlemal õnnestub ka kerge päikesepiste saada, sest hommikune päike on tõeliselt mõrvarlik. Õnneks tõusevad õhtupoole tuuled ja kogunevad pilved.

Mida siis sissejuhatuseks öelda? Kõik senikuuldud jutud Bamianist seostusid alati suurte Buddhadega. Jäi mulje, et peale hiigelsuurte kujude, mis Taliban 2001. aastal õhkis, polegi midagi suurt vaadata.

Tegelikkuses olen Bamiani looduslikust ilust täiesti rabatud. Erinevates suundades hargnevad jõgede orud on tihedalt täis pikitud põllulapikesi, orgude kohal kõrguvad värvilised liivakivikaljud ja nende taga Hindukuši viietuhande meetri kõrgused lumised tipud.

Põllusiilud on täis töökaid hasaare, kes harivad maad puuadra ette rakendatud härjarakendiga. Naised kannavad pea peal veekanne. Nende eksates toonides rõivad ja rätikud säravad otsekui neoonvärvid erkroheliste puude taustal.

Kaljude värvus varieerub kollakaspunasest tumeroheliseni ja kui ronin külalistemaja katusele päikseloojangut imetlema, säravad oru seinad vastu kõikvõimalikes varjundites.

(järgneb)

Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?