esmaspäev, november 20, 2006

 

Külastan Kabulis hamami

Meil ei ole viiendat päeva elektrit – tavaliselt on igal teisel päeval 3-4 tundi ikka veidike antud. Ostame hiina päritolu generaatori; ootan nüüd elektrikut, kes lubas juhet vedama tulla. Ishallah.
Eilsest. Nooruke Ester kutsub mind endaga kaasa hamami. Et Estri tööpäev algab hommikul kell kaheksa, tuleb ta mulle järele kell kuus (saun on avatud kella neljast hommikul).
Väljast näeb saun välja nagu iga teine kohalikest savitellistest ehitis. Lükkame kõrvale ust katva kotiriide ja astume hämarasse koopataolise eesruumi, mille nurgas troonib kõrge leti taga matsakas matroon. Meilt kasseeritakse 20 afgaani (ca 5 krooni) ja jääme rumala näoga ringi vahtima; Ester on samuti esimest korda Kabulis hamamis.
Noor agar alasti naine märkab meie segadusehetke ja saabub appi: ta osutab laiadele kivipinkidele, kuhu riided pannakse. Enamus naisi jätab aluspüksid jalga; käitume meiegi niisamuti. Mõned noored tüdrukud liiguvad ringi ka kombinees. Tekitame oma riietekuhjakesed. Ometi ei näi lahendus saunatädidele meeldivat: nad võtavad meie riided ja viivad madami valvsa pilgu alla leti peale. Küsitakse, on meil mobiilid kaasas. Needki anname madami kätte, kes pisiasjad enda juurde riiulisse paigutab.
Krabame oma plastmassämbrid ja hiilime järgmisse võlvkoopasse. Siin tundub veel jahedavõitu– uksi siin kusagil ees ei ole – , nii liigume edasi järgmisse. Pesemisruumid näevad välja kaunis sarnased: kaardus laed, krohvitud-värvitud seinad, plaaditud põrandad. Laeakendest tungib ruumi ähmane koiduvalgus, andes paljastele kehadele huvitava sumeda varjundi.
Oleme viimasel ajal Kabulis tublisti külmetanud ja nii teeb meele rõõmsaks, et nii ruum ise kui ka põrand on mõnusalt soojad. Pinke pesemisruumides ei ole. Naised istuvad või kükitavad põrandal. Mõnedel on kaasas madalad plastmasspingikesed, mis tunduvad kaunis asjakohased.
Vett ammutatakse seinas asuvates hiiglaslikest reservuaaridest: ühes on kuum ja teises külm vesi. Maha valatud vesi voolab seina ääres asuvatesse rennidesse. Hamam on kaugel luksusest, aga vesi on kuum, ruum soe ja ruumid puhtad. Midagi muud Kabuli tingimustes ma küll tahta ei mõistagi! Nühime ennast naiste uudishimulike pilkude all rõõmsalt puhtaks ja väljume rahulolevalt, lubades peagi tagasi tulla.

Comments:
tere önne, väga huvitav on lugeda sinu blogi. mul meenus kohe minu ja mu söbranna saunas käik tadzikis 1989
 
Sai ka Heratis saunas käidud, ainult et meeste omas. Üks väheseid kohti, kus Heratis olles sooja veega sai kokku puututud, sest hotellis oli sooja vett vaid teatud kellajad ning ma ei sattunud õigel ajal üldse peale.
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?