teisipäev, jaanuar 09, 2007

 

Paljastatud ihust ehk pahkluude tähtsusest

"Vaata tüdruku pahkluid ja sul on pilt selge. Muidugi võid lisaks veel vaadata, kuidas ta kõnnib, tema kingi ja käsi. Aga tegelikult ütlevad pahkluud kõik ära," ütleb Abddullah Kunduzi elulugude raamatus. Hetk kalligraafiaklassist: vaatan juhuslikult laua alla ja märkan rättidesse mässitud rangenäolise tütarlapse võrksukkades jalgu.
Kõnnin vaiksel kõrvaltänaval. Ees lähevad omavahel kihistades kaks naist. Mõlemal elegantsed kõrged tikk-kontstega kingad - kuidas nad küll püsti jäävad sellel jääklompides teel? - ja plisseeritud laiad seelikud, mille alt välguvad pitsilised püksisääred. Paljad jalatallad vilguvad astudes. Helesinised burkad õõtsuvad teineteise suunas nagu palmid tuule käes. Vilekoori järgi, mida lasevad kuuldavale tänaval töötavad ehitusmehed, võib mõista, et daamid on noored ja ihaldusväärsed. Afgaanid on niivõrd harjunud peidetud naisolevustega, et paljastatud ihu võib esile kutsuda füüsiliselt ebameeldiva reaksiooni. Naudingu asemel läheb mehel hoopis süda pahaks...
Mäletan kummalist olukorda KamAir'i siselennul teel Kabulist Herati. Stjuardessid kandsid lühikesi seelikuid; midagi ebasobivamat oleks raske välja mõelda afgaane pungil täis lennukis. Eriti pinevaks läks olukord siis, kui üks stjuardess hakkas afgaanilt tungivalt nõudma turvavöö kinnitamist: mees läks näost suisa halliks. Afgaani seisukohalt vaadates eriliselt ebaväärikas olukord: ebasündsalt riietatud naisterahvas, kes karjub tema peale.
Pakistanis üleskasvanud rootslanna Ester ütleb hamami-käigul: "Kas sulle ei tundu vahel lääne kultuur äraspidine? Siin varjavad naised ennast avalikkuses riietega, aga saunas tunnevad end kõik vabalt. Lääne ühiskonnas käivad inimesed tänaval poolpaljalt, aga saunas pelgavad üksteise ees paljaks võtta."

Comments:
kohtasin hiljuti ühte noort taani tudengit, kes tegi filmi afgaanlannadest - mingi osa elab ju ikka ka sellist elu, et teevad soenguid, värvivad õrnalt küüsi, kasutavad parfüümi !? kr
 
Jah, selliseid tüdrukuid leidub mõni ikka. Kabuli Shopping Centeris nägin kaht tütarlast. Burkat nad ei kandnud ning värvitud olid ka.

Kam air on minu teada Kasahstani firma ning lühikesed seelikud ei ole Kasahstanis midagi erilist. Kuigi, iseasi, kas just Afganistani selliseid stjuardesse töötama vaja on. Muide, kui ma Kam airiga lendasin, siis afgaani noormehed kihelesid natuke rohkem kui muidu ning tegid stjuardessidest mobiiltelefoniga mitmeid pilte ja videoklippe. Kahjuks on nii, et nii mõnigi noormees keeravad Afganistanis ära (ja usun, et islamimaailmas üldse) ning elavad sekasuaaltungi meestevahelistes suhetes välja. Ei ole vist saladus, et ka ntx Pakistani piiri lähedal sõdivad mässulised ei pane pahaks aeg-ajalt mehega ühte heita.
 
Enda kaunistamine oli keelatud Talibani aegadel; täna on ilusalonge Kabulis iga nurga peal.
Kabuli ametiasutustes töötavate moodsate afgaanlannade meik meenutab mulle vene matroonide meiki: räigetes tooonides värvitud huuled, tumedaks toonitud kulmud, erksad küüned, parfüümipilv ümber, sädelevad pearätikud.
Ka vaesed naised kaunistavad end nagu oskavad; vähemalt sõrmed-küüned hennaga on värvitud.
---
lanmao'le: KamAir on Afganistani esimene eralennufirma (asutatud 2003). Käivad sahinad, et kuulub kindral Dostumile.
 
Selge, nüüd siis tean. Aga jah, ei tea mis puru mulle siis seal kohalikud silma ajasid...
 
sellest enesepaljastusest, see on sama näiteks, kui näiteks on juhus, et tullakse sõpradega koju ja on vaja vahetada riideid. võtad särgi ära ja oled pesu väel, siis aga on vaja minna ntx vannituppa ja pead minema läbi selle toa, kus on sõbrad, siis paljud nagu pelgavad..

mina olen seda alati nii võtnud, et ei ole ju vahet, kas pesu või bikiinid. suvel lähed sõpradega randa küll bikiinide väel, mis see pesu siis nii palju erinevat on :)

ja rätikutega sauna higistama minemisest ma ka aru ei saa :P
 
Pakistasin vaatasin ka, et mida pikem või tumedam rüü v6i rätik, seda värvikirevam ja pitsilisem seelikuäär. Ma arvan, et väga paljudel inimestel jääb mosleminaiste elust ja olemisest ikka väga pealiskaudne (sõna otseses mõttes!) mulje.
Moslemimaade pesupoed on ka tihti õige värvilised ja läbipaistvad :)
 
Suured tänud, Õnne! Väga ilus ja õpetlik lugu.

PS kuidas Sul selle mõttega on, et Cheese fotopäevikut saata?

Meil on järgmise Cheese tekstide tähtaeg 20.01.

Jaksu,

Ahto, tormisest Eestist
 
huvitav, et naised afganistaanis küüsi värvivad... sest siis ei tohi ju palvetada, sest laki alt ei saa käsi pesta. sellepärast ju kasutavadki hennat. isegi egiptuse naistele pole mõtet kinkida küünelakki, nad lihtsalt ei kasuta seda. või on afganistaani naised, kes ennast kaunistavad ja küüsi lakivad, usu kõrvale heitnud?
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?