kolmapäev, veebruar 21, 2007

 

Alkoholipoliitikast Afganistani Islamivabariigis

Mulle potsatab postkasti teade politseireididest restoranides, mille tulemusena paljud hiina "restoranid" (loe: lõbumajad) ja Samarkandi baar (välismaiste noorte seas pop tantsukoht) suleti. Üheksa välismaalast arreteerititi.
Parlamendis on heakskiitmist ootamas seadus, mille vastuvõtmisel võib politsei napsised välismaalased vangi panna.
Eelmisel aastal võttis välismaalastele mõeldud kaupluste alkoholivalik silmad kirjuks. On kaks versiooni, miks alkoholi nendes turvatud plekk-kastides enam ei ole. Esimene: islamivalitsus on tõesti kuri ja tahab alkoholi välja juurida. Teine: alkoholi hinda arvestades oli selge, et makse selle pealt küll ei makstud. Islamivalitsus esitas nõude maksudele, poed keeldusid, alkohol liikus poodidest välja (või leti alla, nagu teadjamad räägivad).
Vahel käime lähedal asuvas india restoranis söömas. See koht nõuab teatavat eneseületamist: väliselt kohutavalt räpane, aga toit on maitsev. Selles restoranis kaanivad viskit pudelite viisi nii sikhid kui ka afgaanid. Avalikult müüakse seda ka kaasa: oleme olnud tunnistajaks stseenile, kus pudeli vodka ostnud afgaan selle vee sildiga plastikpudelisse ümber kallab ja ratta seljas minema vänderdab.

Comments:
Alkohol Afganistanis on lahe teema. Miks? Kabul on täis plakateid (usun, et senimaani), kus öeldakse, et alkohol rikub ühiskonda ja all on ISAF. Lahe.

Alkohol on pikemat aega Kabulis liikunud, ka enne komandosid, ning Baburi aed oli üks kenamat sorti plarretamise koht. Taliban pidas õigustatuks see seepeale segi peksta.

Muide, Afganistanis on päris oma samakas olemas. Heratis koos kohaliku üliõpilasega sai proovitud ning uimase peaga hedonistlikku Umar Hajjami luulet ülistatud. Tekkis kuidagi võõras tunne keset seda islamiriiki, pealegi Shamiri (see üliõpilane siis) isa oli ka tubli mujahiid ja nagu peaks karsket poliitikat võsukesele õpetama, aga näe võta näpust. Samakas tõmbas aga lõpuks pikali ning selles raskes hetkes suutis Shamir veel unistades mulle öelda, et võta mind Euroopasse kaasa. Juhuu!!!
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?