teisipäev, aprill 24, 2007

 

Näpunäiteid Afganistani reisihuvilistele I: viisad ja lennud

Minu käest on aeg-ajalt küsitud Afganistani reisimise kohta, nii kirjutan siia paar praktilist peatükki.
Afganistani viisat piiril ei saa; Eestile lähim viisataotlemispaik on Oslo. Ma ei oska öelda, kui kerge/raske on
saada turistiviisat. Mina saan oma korduva sisenemise õigusega viisad Londonist; abikaasa palganud firma ajab ka minu viisa asjad korda. Neil, kes tahavad siseneda Iraanist või Pakistanist, peavad ka nende maade viisad taskus olema.
Lennukiga on kindlaim tulla Dubai
kaudu, sest Dubaist käib Kabuli suunas mitu lendu päevas. Dubaisse lendamiseks on ka mujalt palju variante: läbi Londoni, Hamburgi, Frankfurti jne. Dubais on vaja viisat, kui lennujaamast välja minna. Meie paneme oma lennugraafiku kokku nii, et jõuame öösel Dubaisse, logeleme esimeses terminalis ja sõidame hommikul teisest terminalist edasi.
Üks variant on tulla Delhi kaudu: Finnairiga saab nüüd Delhisse, sealt käib kolm korda nädalas lennuk Kabulisse. Aga siis peaks küll India viisa taskus olema, sest Kabuli lennud on alati kahtlased. Delhi kaudu võiks tulla hetkeseisuga ka odavaim hind.
Afganistani saab peamiselt kahe kohaliku firmaga: lendavad Ariana ja KamAir. Riiklik firma Ariana on suhteliselt võimatu. Teoorias peaks temaga saama Frankfurtist Kabulisse, praktikas – olen kogenud –, aga mitte. Käivad jutud pankrotist. Meie kasutame KamAir’i (Dubai-Kabul-Dubai pilet on 440 dollarit); neil on ka kodulehekülg kaunis adekvaatse infoga.
Ka Afganistani sees saab lennata KamAiriga, näiteks pilet Heratist Kabulisse maksis 50 dollarit. Parim service on - oleme kogenud Bamiani lennates - küll väikelennukitega opereerival Pactec'il, aga nende hinnad on absurdsed Afganistanis mittetöötavatele inimestele. St lennufirmal on nimekiri Afganistanis töötavatest organisatsioonidest: kui oled mõne organisatsiooni hingekirjas, saad lennata normaalse hinnaga; vastasel juhul tõuseb pileti hind taevasse.


Comments:
VIISAD
Turistiviisa kohta on erinevaid legende olnud pikka aega - alates sellest, et Kabuli lennujaamas saab sellest aastast turismiviisa kuni selleni, et turismiviisat ei saa enam yldse kuskilt niisama.

Oslost saab viisa yhe paevaga. Seal oeldi, et Kiievist saab ka ning Moskvast saab niikuinii.

LENNUD
Yks liin on Moskva-Kabul Arianaga. Muidu veel saab Moskva-Bakuu-Kabul Azar Airiga (Aserbaidzaani oma). Siis veel Kiiev-Bakuu-Kabul. Viimane oleks lihtne ses mottes, et yhtegi viisat peale Afganistani vaja pole (kui lennud Kiiev-Bakuu ja Bakuu-Kabul klapivad hasti ja lennujaamast valja ei pea minema).

Ariana lennukite sisenemise enda ohuruumi keelas EL ara ning kas see nyyd otseselt mojutab Frankfurt-Kabuli liini voi mitte, ei tea oelda, sest selle liini lennukite jarelevalvet pidavat tegema Saksa kompanii - turvalisuse huvides.
 
Kabuli lennujaamast küll mingit viisat ei saa.
Moskva lend on ainult kord nädalas, mis teeb selle lennu nagu Frankfurti otsagi väga kahtlaseks. Nii et vene viisa peab ikkagi olema taskus. Ariana on tuntud lendude ärajätja-edasilükkaja.
Frankfurti muide ei tohtinud - vähemalt vastavalt internetis olnud infole - Ariana lennata juba sel ajal, mil mina sinna maabusin...
 
suured tänud info eest, mis siia kirjutasid ;) meeldivad on lugeda su selklusi ja olla kursis Afganistanis toimuvaga.
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?