teisipäev, juuni 26, 2007

 

Põhja-Afganistani reportaazh I

Loodetavasti õnnestub nüüd üles laadida oma lood põhjaprovintsidest.[1].

Ingliskeelne versioon asub aadressil http://www.krbp.blogspot.com/

Sattusin esimest korda koos Jellega[2] Aqtepa külla sügisel 2006. Kunduzist põhja pool, poolkõrbelisele alale jäävas külas toimus samal

päeval tähtis sündmus – valiti mirab[3] ehk veemeister. Farmerid soovisid ka uut kanalit; nii läksime vaatama plaanitud asukohta.

Kihutasime ligi tund aega liivaluidetel: vaid risti-rästi autojäljed andsid aimu, et kusagil on asutustus. Ja siis, äkki, avanes künkalt imeline vaade rohelisele oaasile, tulvil puid ja põlde.

Sõit Kunduzi jõgikonna aladele on tekitanud minus alati vaimustusvärinaid. Vanadest errodeerunud küngastest on moodustunud imepärane lapitekk, mis omandab aastaajast ja päevavalgusest sõltuvalt eri värvuse. Nõlvadel ja looklevate jõgede orgudes aga valitsevad inimeste loodud kunstiteosed: niisutatavad viljakad põllulapikesed, mis on erinevate põllukultuuride tõttu erinevat värvi. Esimene kord sattusin siia maikuus, mil esimene saak on juba koristatud. Teine kord siis oktoobris, mil terve provints tundub olevat koristushoos. Näib, et kõik vähegi kõbusad inimesed tassisid puuviljakotte või puhastasid riisi põldude vahelistel platsikestel.
Siinne maa on viljakas. Kui jätkub ka vett, saab ka töö enamasti saagiga tasutud.

[1] Reportaazhi tellis konsultatsioonifirma Landell Mills Ltd. Eestikeelsed lood ja fotod ilmuvad Kabuli päevikus Landell Mills Ltd. nõusolekul

[2] Jelle Beekma – Kunduz River Basin Programme meeskonna juht

[3] Mir – isand, ab – vesi (dari k.)


Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?