teisipäev, juuli 24, 2007

 

Kuningas on surnud

Täna kuulutati välja kolm puhkepäeva - endise Afganistani kuninga Zahir Shahi surma puhul. Tiitliga "Afganistani rahva isa" pärjatet Zahir Shah tuli tagasi Afganistani mõned aastad tagasi, sest tahtis surra oma kodumaal. Eile vaatasin huviga kohalikust riiklikust televisioonist vanu kroonikakaadreid: Zahir Shah koos koos Kennedy'tega Valges Majas, pärga panemas Gandhi haual, külastamas erinevaid piirkondi. Zahir nägi oma paljaks aetud pea ja prillidega välja nagu tüüpiline haritlane. Valges kübaras ja põlvini tualetis kuninganna Homairagi ei mõjunud Jaqueline Kennedy kõrval võõrastavana.
Zahiri neljakümneaastase valitsusaja kohta ütlevad afgaanid kaunis lahkeid sõnu. Meie peremees kapten Attayee meenutas eile: kaunis vaene, kuid rahulik aeg. Pärast Zahir Shahi kukutamist troonilt 1973. aastal - kukutajaks oli tema enda lellepoeg ja väimees Daoud - on toimunud järjepanu mitmed riigipöörded ja võimuvahetused kuni sõdadeni välja.
Zahiri ajal toimus kaunis palju arenguid: esmakordselt suudeti välja ajada hulganisti abi nii USAlt kui ka idablokist. Ehitati maanteid, rajati tehaseid ja sai valmis põhja- ja lõunaosa ühendav Salangi tunnel.
Edusammud olid ka hariduse vallas. Avati riburada Kabuli ülikooli erinevad teaduskonnad. Esimesena prantslaste toel (loogiline, sest Afganistani kuningad - kaasa arvatud Zahir Shah - said oma hariduse Prantsusmaal) meditsiiniteaduskond. Hiljem lisandusid sakslaste, venelaste ja ameeriklaste abil teisedki harud. Püüti kirjaoskust arendada, samuti võrdõiguslikkust - ka tüdrukud läksid kooli ning astusid ülikooli (enamasti said neist õpetajad). 1965. aasta konstitutsiooni kohta on öeldud, et see oli üks moslemimaailma edulisemaid. Vähemalt teoorias.
PS1. Fotodel (tehtud aprillis 2006) on viimase kuninga isa Nadir Shahi rüüstatud mauseleum. Kuuldavasti maetakse ka Zahir Shah siia.
PS2. Armsad lugejad, loodame homme startida Kashmiri puhkama. Pole teada, kas õnnestub Srinagaris päevikut täiendada. Kui mitte, kohtume taas 3. augustil, Inshallah.

Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?