esmaspäev, september 03, 2007

 

Kojusõidu tipphetk: piraatfilmi ühisvaatamine

Seekord üllatab Kabuli lennujaam meid suurte muudatustega. Juba esimene parkla, kust tavaliselt oma kohvritega üle mudaväljade ronisime, on saanud betoonkatte ja vihmavee äravoolurestid. Ruumid on küll sama kitsukesed (st neli lendu on määramata ajaks pressitud ühte väikesse ootesaali), aga remondikuuri läbimas. St kui ootame lennukit, uuristavad paar töömeest samal ajal samas ruumis lärmaka trellpuuriga lakke auke. Aga see-eest on ootesaalis töötavad kliimaseadmed (enne oli talvel põrgulikult külm ja suvel põrgulikult palav), kõikidel lennujaama töötajatel on pildiga rinnasildid, igasugused kahtlased lunijad on kadunud ja passikontrolli on tööle saabunud viisakad ametnikud.
Kamair pakib reisijad uhkesse suurde lennukisse, kus on isegi suur teleriekraan ja näitab meile Mister Beani puhkusereisi. Õigemini, üritab näidata, sest film on ilmselgelt piraatvideo Chicken Streetilt. St film on dubleeritud vene keelde, all jooksevad ingliskeelsed subtiitrid ja kiilub pidevalt kinni. Viis minutit filmi ja kümme minutit menüü vaatamist.
Chicken Streetil müüdavatest piraatvideotest on Afganistanis võimatu hoiduda - neid mängitakse filmiõhtutel kodudes, hotellides ja avalikel filmiõhtutel. Isiklikult mulle näib, et neid on mõttetu osta olematu kvaliteedi tõttu. Näiteks oli üks film jäänud meile eelmistest üürilistest - selgus, et see oli kusagil Venemaa kinosaalis üles võetud udukoopia Da Vinci koodist. Ükskord nägin Almodavari filmi Volver avakaadreid, kus hispaania naised nühkisid hauaplaate, taustaks subtiitrid FBI ja CIA sepitsustest. Üks prantsuse film kandis automaattõlke tulemusel valminud subtiitreid - ehkki sõnad olid ingiskeelsed (umbes nagu me you bring give that this), jäi dialoogi mõte selgusetuks. Või et karbil lubatakse ingliskeelseid subtiitreid, aga on hiinakeelsed jne. jne. Kõige levinud on siiski kinnikiilumine. Vaatad filmi rõõmsalt ära kuni keskpaigani või viimase kolmandikuni ja siis hakkab pilt seisma jääma. Ühesõnaga, ainult kaks dollarit, aga jama kui palju.
PS1. Afganistaniga seotud lugusid võib päevikusse küll lisanduda, aga Kabuli-seiklused kohapeal jätkuvad oktoobri keskpaigast.
PS2. Üks lugeja küsis mõni aeg tagasi, kas uus sild üle Amudarja Kunduzi lähedal, on valmis. Vastus: nüüd liikluseks avatud.

Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?