pühapäev, detsember 16, 2007

 

Tagasi Eestis I: möllavad kired Afganistani info ümber

On huvitav vaadata, kuidas Afganistani kohta avaldatud info ümber tekib juskui oma elu. See loksutab mind tõtt-öelda vähe. Afganistani konktekstis olen õnneks kaunis unikaalses positsioonis - sõltumatu.
Kommentaaridest nähtub, et kommenteerijad ei viitsi lugeda raporteidki, et uurida, ehk info siiski võiks olla tõene olla nagu näiteks massimõrva loo puhul: http://www.iwpr.net/?p=arr&s=f&o=341341&apc_state=henh
Raportist võib lugeda, et räägiti kuue inimesega, kel oli enam-vähem sama lugu jutustada. IWPR ei luba endale kontrollimata materjali käikuandmist - Jean MacKenzie on vägagi noriv materjali suhtes (endine BBC korrespondent Moskvas, muide).
Kaitseseisundis inimeste lahmimine ongi põhj
us, miks ma ei viitsi antud teemadel kirjutada. Mitte et meie, tsiviilisikud, ei hoiaks silmi lahti kokkupõrgete või hukkunute osas. Numbrid, mida ma avaldanud olen, võtan raportitest või välismeediast (kui on mitmeid allikaid), mis muide on väga tähelepanelik jälgima probleemseid teemasid. Näiteks Päevalehes artiklis avaldatud Jalalabadis hukkunute numbri võtsin Economist'ist.
Paraku näeme asju eri mätta otsast. Kui üks kommenteerijatest, ISAAFi ohvitser, väitis mulle omavahelises vestluses, et kõnnin vabalt ringi ainult seetõttu, et võõrväed Kabulis istuvad, siis mina usun täiesti kindlalt, et olen saanud Kabulis ja provintsides (ka sellistes, kus pole mingeid vägesid) seetõttu vabalt ringi liikuda, et austan kohalikke komberid ja tunnen käitumisreegleid.
Afganistani-teema kajastamisega Eestis on nurkad lood: poliitikud mängivad palli ühte väravasse ning ajakirjandus löntsib kuulekalt sabas. Samal ajal kui New York Times või Guardian pealkirjad küsivad: miks on muutunud meie "hea sõda" tsiviilisikute veriseks tapmisaktsiooniks, kirjutab eesti ajakirjanik sellest, et "pole kahtlustki, et eelistatuim transpordivahend Afganistanis on helikopter." Mina ütleksin: pole kahtluski, et Afganistanis on eelistatuim transpordivahend ligadi-logadi Toyota Corolla ning levinuim transpordivahend eesel.
PS. Nagu kukevõitluse piltidelt antud loo juures näha, toimub kaklus ainult siis, kui mõlemad kaklelda tahavad...
(Tagasi Eestis järgneb)


Comments:
Tegelikult pole ka raportis otseselt öeldud, et välissõdurid oleksid kellelgi kõri läbi lõiganud. On öeldud, et segaarmee maandus Toube külas, kuid kes kõrisid lõikama asus, pole üldsegi selge - olid need välissõdurid või Afganistani armee sõdurid. Vaid raporti ühes kohas on öeldud, et välissõdurid lasid ühele kohalikule peaaeguet ilma-asjata kuuli kerre.

Taolisi olukordasid on väga rakse analüüsida. Kes õigupoolest mida korda saatis. Kui ntx külaelanikud tõesti vihkavad võõrvägesid, siis nad võivad rahumeeli öelda, et tulid võõrväed ja tapsid külaelanikke. Nad ei pruugi mainidagi, et vöörvägedega olid kaasas ka Afganistani sõdurid. Miks? Sest nad näevad ainult oma viha objekti. See on ju väga inimlik.

Ma aga usun, et ka sinu jaoks, Õnne, on taolise info käsitlemine üsna erutav, sest sulle ei meeldi võõrväed. jah, tõsi, Afganistanis käib meeletu äritegemine, kuid kus ei käiks? Ma usun, et Õnne on lugenud ka taliibide värbamislugusid ja oled läbi avaliku info mingil määral kursis ka taliibide tegemistega. Siis sa tead, et üsna räpased on mõlemad pooled.

Küsimus pole, kas info paneb kired möllama, küsimus on, mis maigu taoline info jätab eestlastest lugejatele. Sest sa oled paljude jaoks väga tähtsaks Afganistanis toimuva pildi kujundajaks ning paljud ei usu Eesti meediat ja valitsust ning kipuvad uskuma just sensatsioonilisi uudiseid - olgu siis Afganistani või Iraagi kohta.

Pärast sinu ühe loo ilmumist Päevalehes ütles üks kommenteerija, et ta arvas, et sa oled ka Afganistani saadetud propaganda tegemise eesmärgil. Aga kuna sa hakkasid avalikult vastu Eesti valitsusele, siis said sa nii mõnegi pooldaja endale - just sellepärast, et sa ei toeta võõrvägede viibimist Afganistanis. Kuid... ka siin peitub oht. Kõik võõrvägede eksimuste asjaolud ei ole sulle ega paljudele teada. Ning nii ka selle raporti puhul - kes siis täpselt kõrisid lõikasid. Raportis pole öeldud. Aga negatiivne silt on võõrvägedel küljes küll, sest paljud ei toeta vägede saatmist Afganistani. Ja kõik, mis seda mustaks, läheb sooja saiana.

Ja ma usun, et sa Õnne tead väga hästi, et eeskätt just Lõuna-Afganistanis pannakse toime karistusoperatsioone. Ntx ütleb võõrvägedega koostööd tegev kohalik külapealik, et seal ja seal pesitsevad bandiidid/taliibid. Tegelikult lastakse lihtsalt enda konkurendile tuul alla teha - olgu põhjuseks ükskõik mis. Ja tead ka väga hästi, et Karzai nö seadustas endiste sõjapealikega koostöö tegemise.

Tean, võõrväed on Afganistanis suhteliselt ülbed - eriti USA omad, kuid nii väga kui nad mulle ka ei meeldi, ei julgeks ma siiski öelda, et võõrväed (kas aga ka mitte taliibid ei võiks klassifitseeruda võõrvägedeks? Vägagi võiks. Ja miks nad peaksid meile sümpaatsemad olema - ei peagi ega olegi) lõikavad Afganistanis kõrisid läbi. Kui see nii oligi, siis on tegemist äärmiselt kahetsusväärse juhtumiga. Ning olen üsna kindel, et selliseid hulle jagub vägedesse üksikuid.

Tõsi, Eesti valitsus ja meedia ajab korralikus annuses propagandistlikku jama Iraagi ja Afganistani kohta toimuvast ning vahest tekitab see tõesti imestust, sest Läänes kirjutatakse ju peaaegu et absoluutselt kõigest. Eriti raamatutes.

Olen ise ka 2 aastat elanud riigis - ning elan jätkuvalt - mis pole just Lääne parimaid partnereid ning kui ma vaatan siin toimuvat ja loen Lääne meediat, siis saan aru, et paljusid asju kajastatakse Läänes üsna meelevaldselt. Aga see ongi huvide kokkupõrge ja tahes tahtmata tehakse mõlemal pool rinnet propagandat.
 
Lanmao, tänan sisuka kommentaari eest!
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?