laupäev, veebruar 23, 2008

 

Kindral Dostum kui Afganistani riigi lakmuspaber

Meie Kabuli sõpradelt tulevad ärevad uudised: maja ümber on toimunud mitmed sõjaväeoperatsioonid. Ninagi oli välja pista ohtlik. Üürimaja asub nimelt kindral Dostumi maja vastas. Viimasel ajal on piirkonnas toimunud mitmeid politseioperatsioone, sest Dostum röövis oma endise liitlase, turkmeeni päritolu Akbar Bai.
Kurikuulus usbekk vabastati küll Karzai nõustaja auametist, kuid arreteerimiskäsku president keeldus andmast. Hoolimata sellest, et purjus tegelane politseihaarangu ajal katuselt politseid sõimas. Miks lihtafgaanid valitsusse ei usu: ühel kohtumisel talumehed ütlesid kibedalt, et kui sellised vennad nagu Dostum ikka pukis, no mis riik see siis on?
Dostum on eriliselt mittearmastatud sõjapealik nii Kabuli elanike - tema on üks, kelle raketid tegid Kabuli maatasa - kui ka etniliste gruppide poolt. Kindrali julmus vastaste vastu oli nii kohutav, et teda kutsuti gilam-jam (võiks tõlkida umbes puhastama vaibani maha). Lood sellest, kuidas mehed tankide külge seoti, et nad sodiks sõita või siis jäeti plekist merekonteineritesse surema, on kinnitust saanud. Ometi ei keela "demokraatlikus" Afganistanis keegi ega miski Dostumit keset Kabulit ei eraameed pidamast ega oma reeglite järgi elamast.

Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?