teisipäev, märts 04, 2008

 

Maailma fotoauhind ameerika sõdurile Afganistanis

Heitsin pilgu World Press Photo Award http://www.worldpressphoto.org/eelmise aasta võidufotodele ja mind tabas sarnane masendus nagu umbes omal ajal näitusel "parimad palad nõukogude fotograafidelt."
Enneolematult palju võidufotosid oli Afganistanist (sain kokku 7 erinevat auhinda). See galerii ajas mul harja punaseks: alates selle eelmise aasta peapreemiast, võidufotost "Ameerika sõdur puhkamas punkris" lõpetades "Afgaan hoidmas kätel haavatud poissi". Vahel lehitsesin Kabuli raamatupoes erinevate fotograafide kogualbumeid Afganistanist ning nüüd tabas äratundmine: kui ikka ei ole kaadris kriimud vaesed või kurnatud haavatud või relvad või vähemalt mingi vihje sõjategevusele, siis ikka ei ole nagu "õige" Afganistani foto.
Paar Afganistani eest saadud auhinda oli ka pisut erinevat: töödeldud piltide sari afganistani naistest (Portraits/Stories) oli iseendast ju huvitav. Aga see ei olnud enam ajakirjandus, vaid kunst. Auhinna sai veel minu silmis suvaline klõps Kabuli vanalinnast (Daily life news) - aga jumal tänatud, vähemalt puudus sellel heroiline sisu!

Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?