esmaspäev, märts 24, 2008

 

Surm taanlastele!

Selline ingliskeelne loosung seisis Kabul-Kandahari maantee ääres, rääkis meile norralanna Anna. Suur palakas kõrbelises tühjuses inimtühjas kohas. Keegi pidi ometi nägema vaeva ingliskeelse teksti ja loosungi valmistamisega.
Abikaasa saadab mulle Afganistanist turvaaruandeid: Kabulis toimus taanlaste vastu suunatud demonstratsioon. Kogu see taanlaste vihkamine on Afganistani kontekstis ajuvaba, sest taanlased on olnud ühed püsivamad afgaanide toetajad. Kui sovjetid Afganistani tungisid, siis asutasid taanlased oma Dutch Committee for Afghanistan, et osutuda humanitaarabi. Tänapäeval on nende veterinaariakeskused kolmekümnes provintsis koos kuuesaja paraveterinaariga on üks paremini organiseeritud võrgustikke, mida olen Afganistanis näinud.
Vaatan uudishimust kõik karikatuurid üle ja mis ma näen: sellegi päeviku lehekülgedel olen teadmatusest ühte karikatuuri - tõsi küll, sõnalises vormis - kasutanud. (Ühel eriti tihedal enesetapupommipanijate ajajärgul rääkisid välismaalased muigega üksteisele lugu, kuidas pommipanijad seisavad paradiisiväravate taga, oodates oma tasu neitsite näol - aga neitsid on otsa saanud.)
Kindel on see, et afgaanidele ei meeldi enesetapuhullud sama palju kui meile, aga kardetavasti ei pruugi me nalju ühtemoodi tajuda. Vahel olen lihtsalt oimetu, kuidas meie jaoks isegi kõige lihtsamaid tegevusi võib erinevalt mõista. Abikaasa kohtas eile meteoroloogi, kes rääkis talle, et taliibid hävitasid kõik meteoroloogiakeskuse andmed: selline jumalavallatu asi nagu ilma ennustamine ei kuuluvat islami juurde.

Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?