kolmapäev, aprill 02, 2008

 

Lugedes Koraani

Üks väliskirjandusest aastaülevaadet tegev daam kasutab Koraani tõlkest rääkides Eesti Kirjanduse Seltsi aastakoosolekul väljendit: oma "vaenlast" tuleb tunda. Ehkki daam ilmselt enda meelest naljatab, jääb väljend mu kõrvu kraapima.
Olen nüüd Koraani enam-vähem läbi lugenud. Tõele au andes on kohti, kus järg kaob ikka täiesti käest ja lähen üle diagonaalis lugemisele. Piibli ülesehitus ja teksti loogika tunduvad Koraani tekstiga võrreldes suisa lust ja lillepidu.
Enam pakuvad huvi need kohad, kus jagatakse õpetusi ja käsklusi. Vahel on tunne, et võid tõmmata suisa võrdusmärgi elu vahel Afganistanis ja Koraani salmi vahel. Käin ju minagi Afganistanis Koraani õpetussõnadele vastavalt ringi: rätik peas, silmad maas ja ei näita "oma võlusid peale selle mis muidu nähtaval.”
Kogu viimase aja hüsteeria islami ümber näib kummaline. Oleksin huvitet jälgimast arutelu, aga käib lahmimine. Vaatame mõlemad abikaasaga - tema Kabulis ja mina Tartus - ära viimase moeröögatuse,
Geert Wildersi Fitna. Meie hinnang on üksmeelne: sellele viha õhutava propagandafilmile pole mõtet oma aega raisata.

Comments:
Äkki saaks siis täpsemalt. Millega Fitna mööda paneb?
Või äkki lugesite seda Koraani, millest moslemid on juba lehed välja rebinud? (nii nagu Wilders soovitas)
 
Lauri, Fitna koosneb üksteise otsa lükitud seostamata kaadritest, millel on ainult üks idee: näidata islami vägivaldsust.
Toon paralleeli: venelaste meediapilt Pronkssõduri sündmuste ajal, kujutades venelaste allasurumist ja ahistamist - on selline pilt tõene?
Või teine näide: kuidas Eesti meedia näitab Afganistani - oletame, et meil on Eestis venelaste baasid ja ainus info meie maa kohta on see, mida kuulikindlas vestis tegelane edastab patrullkäikudelt tühjaksjäänud linnast, kust kõik eestlased on sõja jalust põgenenud. Tundub adekvaatse pildina?
Vaatasin ka neid tsitaate eesti keeles, mida kasutati vaheklippidena. Minu mäletamist mööda on Piiblis sisult täpselt samasuguseid kohti, kus kutsutakse mitte just rahumeelselt üles uskumatutega arveid klaarima. Praegu on suurmood naaksuda islami kallal, aga kasvõi Eesti enda ajalugu meenutades - ega ristisõdilased meid siin siidkinnastega silitamas käinud...
 
Esiteks. Võrdlus politseinikutega on täiesti kohatu. Sarnaselt tegutseb politsei kogu maailmas ja normaalne inimene tunneb ära propaganda, teab, et midagi jäetakse näitamata.
Aga mida oli siin veel näidata vaja? Kas miski üldse vabandab taolisi imaamide kõnesid, noorte tüdrukute "aumõrvu", homode tapmist, noortele vihkamise õpetamist... Või pole selliseid asju olemas?
Vihje Afganistanile... ilmselt mõtled filmi "Hüljatud linna valvurid"... selle teose eesmärk oligi näidata Eesti kaitseväelaste tegevust ühes mahajäetud linnas... ka teistsuguseid filme on piisavalt. Või pole seda linna ka olemas?
Teiseks. Kogu probleem ongi selles, et islam on noor (noorem) religioon. Umbes 400 aastat kristlusest maas - endiselt keskajas oma "nõidu põletamas". Piiblist juba on need "keskaegsed lehed" välja rebitud, Koraanist veel mitte... ja Allah ja tema prohveti sõna just sellises vormis levib uhkelt edasi...

Ja konkreetselt minu puhul ei too ristiusu jubeduste meeldetuletamine oodatud häbitunnet.
Olen vaba igasugusest usuhullusest. Nii nagu mu pere ja kõik tuttavad. Religioone toidukeeldude ja armastus/vihkamisõpetusega, muinasjuttudega "jumalatest" vajavad vaid rumalad ja/või nõrgad inimesed...
Ajapikku kaob usuhullus maailmast sootuks (enne seda valatakse religiooni nimel kahjuks veel väga palju verd)
 
Kas siis Koraanis on ikka 8eldud, et naine peab r2tikut peas kandma. Moslemi naised ise vaidlevad selle yle pidevalt. Pakistani presidendi Musharrafi ema ei kandnud peas
r2tti, n2gin ETV demokraatiakuu filmist.
 
Lauri on optimist. Selles osas et usuhullus kaob. ning ka selles osas et normaalne inimene tunneb ära propaganda. ei maksa üldistada. üks Türgi sultan (Muhhamed vist) oli kunagi omal ajal hoopis progressiivsem kui eurooplased hoolimata islamist. viga on ju ikkagi neis troppides, kes kasutavad mingit religiooni oma eesmärkide saavutamiseks ( raha, võim jne.). samamoodi üldistamine "sarnaselt tegutseb politsei kogu maailmas" - kust sa tead kuidas tegutseb politsei kogu maailmas? deedushkale või baabushkale kuskilt Voroonezhist on see ,mida nad näevad telekast , piisav tõde.ja nad ei pruugi üldsegi halvad olla. Minu vanaema elas üle Leningradi blokaadi ning ei teinud elu ajal kärbselegi liiga ning uskus surmani , et Stalin oli hea ,et kõiges oli süüdi Beria. isegi paar laiema silmaringiga vene rahvusest tegelast , kellega olen rääkinud , küsisid murelikult, et mis teil seal toimub. kuigi võiks arvata, et nemad peaks piisavalt NORMAALSED olema. hea propaganda on täiesti lõhnatu, värvitu ja maitsetu ning haritus ja lugemus heal juhul ainult pikendab peitefaasi. aitaks ainult see kui kõik inimesed korraga lõpetaks sellised kõned a la " normaalsed inimesed mõtlevad nagu mina". Ja tiba rohkem empaatiat...
Koraan, Piibel, rebimata lehtedega, rebitud lehtedega... tõde on ju üks - ÄRA TEE HALBA! milleks sellele ühele mõttele on vaja mitmesajalehelist manuali? ok, ajaloolises mõttes on kindlasti huvitav nende kirjutistega tutvuda.
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?