teisipäev, juuli 08, 2008

 

Kui mitu afgaani peaks korraga õhku lendama, et see ületaks eesti meedias uudisekünnise?

Mitte ükski eesti meediaväljaanne (vähemalt mitte veebis) ei maini eilset pommiplahvatust Kabulis, kus sai surma nelikümmend üks ja haavata sada nelikümmend inimest. Selle eest teame me kõik teame nüüd eesti soost arsti nime, kes asus tööle Helmandi sõjaväelaagrisse.
Huvitav (aga nukker) on ajakirjanikuna jälgida, kuidas eesti meedia huvi Afganistani vastu piirdub eesti sõdurite iga liigutuse jälgimise ning kommenteerimisega.
Kui palju peab saama surma afgaane, et see ületaks uudiskünnise Eestis? Et pomm plahvatab India saatkonna ees, paisates verise tombuna laiali seal oodanud pika saba tavalisi tsiviilisikuid, - viisataotlejaid -, puudutab mind kuidagi valusalt.
Tõsi küll, mul on ka lihtne samastuda; olen isegi olnud üks neist sabas seisjatest.
PS. Pildid fotonäitus miiniohvritest Shar-e Naw pargis.

Comments:
Minu jaoks oli meediakäsitlus täiesti võrdne: ühel õhtul nägin teleka uudistesaadetes dr Tiit Merenit, teisel õhtul Kabuli plahvatust, mõlemad uudised jooksid läbi mitme telekanali õhtusest põhisaatest.
Muide, Tiit Meren on nii väljapaistev kirurg ja nii edukas meedik, et tema suundumine Afganistani on tõepoolest suure uudisväärtusega seik. Mitte et erakordselt ohvriterohke terrorirünnak Kabulis seda poleks.
 
Teleuudiste osas ei oska kommenteerida, ei vaata.
Ikkagi küsin vastu: 2007. aastal läks Eestist välismaale tööle 182 arsti või õde (2004. aastast alates kokku 1130).
Mina küll ei usu, et piiri taha - enamasti Skandinaaviasse, Inglismaale, Saksamaale - lähevad tööle just kõige kehvemad eesti meedikud. Mitut nime sa ülejäänust tuhandest tead?
 
Õnne
antud juhul ei ole tegemist ju lihtsalt Eestist välismaale tööle minemisega.
Miks see Sind niiväga häirib, et ajakirjandus sellele tähelepanu pöörab?
 
Aga lihtsalt välismaale tööleminekuga tegu ongi!
Artikli mõõdu annaks PR teade välja siis, kus seal oleks laiemalt juttu eesti arstidest välismaal. Miks mitte mh ka eesti arstist Helmandis.
 
Mind häirib hoopis see, et pommiplahvatused ja suured õnnetused ongi see AINUS, mis arengumaadest meieni jõuab. Tõenäoliselt on Afganistanis viimase paari aasta jooksul ka midagi positiivset juhtunud - aga ainus, kust selles lugeda saab, on sinu veebipäevik.

See teebki Õnne blogi nii toredaks - näed ühe maa tegelikku ja rõõmsamat poolt kah, mitte ei loe ainult sõdadest ja õnnestustest.
 
Õnne,
oled ehk vaadanud neid kommentaare mis tulevad Afghani teemaliste uudiste peale netis(olgu siis vigastatud Eesti poisid, dr Meren või mis iganes). Kaldun arvama, et nendele väheinformeeritud hingedele oleks ka eilne uudis hea võimalus maakeeli öeldes "tati pritsimiseks" olnud.
Terv. Heidi
 
veidral kombel tean ma just plahvatusest ent ei tea selle arsti nime. eesti meedia vahendusel.

ja tegemist ei ole LIHTSALT VÄLIUSMAALE tööle minekuga. "lihtsalt välismaal" ei lasta inimesi sellisel hulgal õhku. miks peaks kirjutama samas artiklid arstidest, kes on lihtsalt paremat elu/inimväärsemat palka/turvalisust otsima läinud?
 
Ma arvan küll, et dr. Meren ei läinud sinna sama värbamisskeemi järgi, nagu teised arstid välismaale tööle lähevad.

See on pigem ikkagi osa Eesti riigi "toetusest" Afganistanile. Ma saan aru, et see ei meeldi Sulle, Õnne, et Eesti sõdurid Afganistanis on, aga kas see, et Eesti mõne arsti sinna saadab, on ka halb?
 
SEE võiks tõesti olla uudis, kui eesti arst asuks tööle mõnda Afganistani haiglasse. (Nii nagu tuttavad ameeriklannadest ämmaemandad pidasid vastu terve karmi sügistatalve hooaja Bamiani haiglas).
On see ikka uudis, kui eesti arst (või mõni muu sõjaväge teenindava personali liige) läheb tööle sõjaväebaasi?
Mina olen häda sunnil kord sõjaväebaasis arstide juures käinud. Kui sa arvad, et keegi mind (ja mina olen ju välismaalane) sinna ootas või ma baasi lihtsalt sisse jalutasin, eksid.
Olin suures sõjaväetelgis ainus patsient, polnud ukse taga ühtki afgaani ootamas. Võrdluseks - elasime ise Kabulis haigla lähistel, ööpäevaringselt oli seal saba ukse taga.
Kas sa tõesti kujutad ette, et tavaafgaanid jalutavad oma muredega sõjaväebaasi sisse arsti käest abi saama?
 
Ma ei tea ,kuidas teiste lehtedega on, kuid SL Õhtulehes on küll selle kohta uudis 8. juuli lehes (ka veebis).

Link sellele: http://www.sloleht.ee/index.aspx?id=286411&q=kabulis
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?