kolmapäev, august 13, 2008

 

Dokfilm humanitaarabi-vandersellidest Afganistanis

Eile sattusin Tartuff'e raames üht Afganistaniga seotud dokfilmi vaatama. Eesti keeles oli sellele päris hea pealkirja vaste leitud - Kaasaja rüütlid (inglikeelne kodulehekülg http://www.beyondthecallthemovie.com/)
Julgen filmi soovitada seetõttu, et
Afganistani keskkond (suur osa materjali oli üles võetud Põhja-Afganistanis ja nendes kohtades, kus isegi olen käinud) on kaunis adekvaatselt edasi antud. Ning kolm tüüpi, kes omal riisikol humanitaarabi riiki tarisid ja seda jagasid, iseloomustavad kaunis hästi neid tsiviile, kes Afganistanis humanitaaralal töötavad. Abikaasa on just paariks nädalaks Kabulis ja kui hommikul talle Skype'i teel pisut oma muljetest räägin, nõustub temagi: neil, kes Afganistanis ringi uhavad, on mingi kiiks küljes. Võid olla edukas arst või ettevõtja nagu dokfilmiski, aga tsiteerides meie kaua aega Afganistani heaks töötanud sõpra Wiiut - " kõik on originaalid".
Kui seda filmi tähelepanelikult vaadata (stseen, kus sekkusid afganistani ametnikud, so riik), tuli sealt välja selliste otseste abijagajate tugev külg - jõuda abivajajate
ni kiiresti, ilma vahenduseta, ilma kadudeta.
Aga seesmama punkt võib olla ka nõrk külg: abistajatel on tihti mentaliteet "küll meie teame mis teile hea on". Afgaanid on ka väga uhked inimesed, olgu kui vaesed tahes - igal juhul tuleks osata abi jagada nii, et see nende väärikust ei riivaks.

Üks vastuolu filmikangelaste osas jäi siiski kripeldama. Ehkki humanitaarabi rüütlid väitsid end kohalikke olusid hästi tundvat, jäid silma mõned nö rusikareeglite eiramised. Näiteks ringiliikumine ameerika lipuga kaunistatud (sõjaväevormi lähedastes) rõivastes ei tundunud just väga arukana. Samuti oleks Afganistanis suhtlemise algtõde "rahu, ainult rahu" - arvestades asjaosaliste keevast iseloomu - võinud neile tublisti abiks tulla.
Aga film on igal juhul õnnestunud. Ja mis mulle eriliselt meeldis, positiivse auraga.
PS. Pildid on vaesest kaugest Kadjara külast Takhari provintsis. Kui seda külastasin, saabus parajasti kohale toiduabi jahukottide näol.


Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?