neljapäev, detsember 24, 2009

 

Jõulukingid Afganistanist

Andres jõuab Kabulist koju ja toob kaasa mõned kingid: tohutu suure koti värsket kishmish'i (ehk siis rosinaid), Afganistani mett. Samuti ühe raamatu, mida ammu olen ihaldanud - Afghanistan: the land that was. Sabrina ja Roland Michaud'ide tundlikud fotod aastatest 1964-1978 on mind alati vaimustanud. Lehitsesin nende raamatuid juba mitu aastat tagasi Kabuli kuulsa raamatukaupmehe juures, aga põlgasin liiga kalliks. Paraku on selgunud, et internetist tellides tuleb kolm korda kallim... Andres külastas siis Shahi raamatupoodi ja pakkis suurepärase "telliskivi" minu rõõmuks kohvrisse.
Michaude raamat väärib kindlasti omaette sissekannet nagu ka kaks teist Afganistani raamatut, mis jõudsid just kohale. Peter Levi The Light Garden of the Angel King: Travels in Afghanistan with Bruce Chatwin, on kordustrükk 1970. aasta klassikalisest reisikirjast. Kordustrükile on kirjutanud autor uue eessõna 1999. aastal, kirjeldades nüüd distantsilt, kuidas tema noore Oxfordi haridusega arheoloogiast huvituva jesuiidina sattus reisima koos Bruce Chatwiniga (kellest sai hiljem tuntud reisikirjanik ja kes suri gay'na aidsi).
Ja viimasena maiuspala ühest New York'i antikvariaadist: 1943. aastal välja antud Ernest F. Foxi Travels in Afghanistan 1937-1938. Sellest rariteetsest raamatust olin kuulnud ainult (positiivseid) vihjeid. Fox oli ameerika geoloog, kes Afganistani kuninga kutsel maavarasid otsis. Ta sõitis Afganistani risti-põiki läbi: vahel autoga, vahel hobus seljas, näiteks Ghorist Gereshki. Kuna minu eksemplaril puudub originaalümbris, sain selle kätte imeodava hinnaga. Mõtlesin, et vaatan korraks sissejuhatust, aga ei saanud pidama - Foxi kirjeldus haaras mu kohe endasse. Sellest raamatust luban kindlasti edaspidi kirjutada.

Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?