reede, jaanuar 01, 2010

 

Hukkunud afgaanid, vihased afgaanid

Maailma juhtivatesse meediaväljaannetesse on jõudnud pildid protestivatest afgaanidest. Kantakse loosungeid: Obama, vii oma väed koju või peapaelu: võõramaalased Afganistanist välja.
Afgaanidel on põhjust vihane olla: taas on surma saadud võõrvägede süül. Afgaanid on tulivihased Kunari provintsis Narangi piirkonnas toimunud rünnakust, kus keset ööd tapeti 10 tsiviilisikut, kellest 8 olid kooliõpilased. Õli valab veelgi tulle äsja avalikuks saanud teinegi intsident, sedakorda Helmandi provintsis, kus NATO õhurünnakus hukkusid tsiviilisikud (esialgsetel andmetel 5-7 tsiviilisikut, sh kolm last, arv veel täpsustamisel) Lashkar Gah lähistel.
Ja lõppu üks fakt mõtiskluseks: kui sel aastal sai Afganistanis surma 519 välismaist sõdurit, siis ainuüksi 1. jaanuar kuni 31. august loendas ÜRO allasutus UNAMA hukkunud afgaanidest tsiviilisikute arvuks 1500 - sama palju on võõrvägede sõdureid surma saanud perioodil 2001-2009.

Comments:
Inimeste surm, liiatigi süütute asjasse mittepuutuvate tsiviilisikute surm, on alati kahetsusväärne. Paraku ületavad vaid ISAF/OEF poolt põhjustatud surmad uudise künnise. Ajal kui ma asjaga lähemalt kursis olin, moodustas ca 90% UNAMA poolt deklareeritud tsiviilisikute koguarvust Talibani ohvrid. Ma arvan, et see suhtarv on ka praegu umbes sarnane, kui mitte suurenenud Talebani kasuks, sest liitlasvägede poolt tehakse väga suuri jõupingutusi, et välistada tulevahetuse käigus tsiviilohverid. Samas on suuri probleeme numbritega hoopis mujal: UNAMA ei teosta(nud) sündmuskoha vaatlusi koos labori uuringute ja lõhkeaine koguse ja koostise analüüsiga. (Ilmselt ei tee ta seda ka praegu, kuna puudub sellises ulatuses ekspertiis ja laialdane kohalolek)Vähemasti 2007ndal aasta paiku toetusid nad "külaelanike usutlustele.." Aga sellest hoolimata ei takistanud neil kõva häälega meedias sõna võtmast. Täpsed kohad ja ajad on mul aja jooksul meelest läinud, kuid mäletan 2007nda aasta kevadel toimunud kahetsusväärset intsidenti. UNAMA deklareeris tsiviilohvrite arvuks ca 200 inimest. Tõusis kohutav kisa ja kui arvud paika oleksid pidanud, siis igati õigustatult. Läks nädal põhjalikku tööd ja ISAF oma EOD inseneridega tuvastas vaid 6-8 inimese surma. UNAMA sunniti hiljem küll oma väljaöeldud numbreid korrigeerima, kuid sõnum maailmale ja AFG oli edastatud. Taliban mängib jätkuvalt oskuslikult ohvritega, meenub juhus 2008ndast aastast Herati piirkonnas toimunud ISAF-Teleban-i tulevahetusest, mille käigus "tekkinud massilisi tsiviilohvreid" üritati samuti ISAF-i kaela ajada...peale põhjalikku analüüsi selgus, et taliibid olid sündmuskohale vürtsi lisamiseks korraldanud naaberkülas inimeste röövi kelle laibad pilluti üle sündmuskoha laiali ja lasti verdtarretav uudis koos mahlakate piltidega jällegi lehtedesse. Peagi seati õiglus küll jalgele, kuid "the damage was done.." Nii see oli on ja jääb ja fakt, et AFG probleemiks olid on ja jäävad afgaanid ise, ei lähe paljudele tõeotsijatele korda. Ahjaa, muuhulgas vabandan oma kunagise kommentaari pärast mis segaduse tõttu anonüümsena läks.
 
muuseas jutu jatkuks on ka UN hakanud tunnistama reaalsust ja ISAF-i joupingutusi tsiviilohvrite vahendamiseks. Yllatuslikult vaidab UN, et 25% on ISAF-i suu.
Muuhulgas mainitakse ka seda, et aastaga on ISAF-i ohvreid 30% vahenenud. Huvitav, kust parinevad kyll sellised andmed? Kas nad on lopuks hakanud oma hinnanguid korvutama lisaks vanemate luuludele ka ISAF-i RECCE uurimitulemustele? Igal juhul huvitav, kuidas see areneb.

http://afganistan.postimees.ee/?id=211373
 
See külaelanike usutlus on nagu ta on. "Valetab nagu afgaan" on juba kõnekäänuks saamas.
 
Õige! Tõmmaku lääneriigid väed välja ja siis jagagu afgaanid talebabaniga ise. Muist rahvast rändab allahhi juurde läbi basseinimäe ja mõned Mossoudi ausamba külge riputatult. Aga see siis juba riigisisene asi.Ja mingi ÜRO ei pääse sinna ohvreid enam üles lugema.Vähem neid siis muidugi ei ole kui praegust.Ja Kabul ongi veidi ülerahvastatud
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?