kolmapäev, veebruar 17, 2010

 

Burkad Soome maastikul


Käsime eile Soome Insituudis Rosa Liksomi ja Kari Pullineni foto- ja videonäituse „Rahvusmaastik” avamisel. Üldiselt ei kuulu kõikvõimalikud avamised minu lemmikürituste hulka. Aga lugedes eeltutvustust, tekkis seekord tahtmine Rosat ennast ja tema perfomance't lähemalt kaeda.
Lühidalt on nätuse idee selles, et Rosa asetab burkas naised soome nö tüüpilisse maastikupilti: kasesalud, kaljused rannad, suusarajad sätendavas lumes jne. Vt. http://www.finst.ee/2010/trt/rahvusmaastik.html
Kuna burka seostub inimeste teadvuses teistsuguse maastikupildiga, tekitab näitus tahes-tahtmata omapäraselt vastuolulise tunde. Samas tõestab näitus minu jaoks taas, et visuaalselt võib burka riideesemena olla atraktiivne. Olen Afganistanis ennast korduvalt tabanud mõttelt, et vaatepilt burkas heljuvast naisest (jättes siinkohal kõrvale kõikvõimalikud põhjused, miks burkat kantakse) on salapärane ja pilkupüüdev.
Näitus avati samuti intrigeeriva perfomance'ga. Rosa Liksom ja Teija Oikkonen etendasid tüüpstseeni Tartu Ülikooli lõpuaktuselt, kus kõlas Gaudeamus Igitur ning" rektor"ulatas burkas "ülikoolilõpetajale" lõputunnistuse.
PS. Fotod on siiski minu omad, burkad Afganistani maastikus.

Comments:
Jah, ilmselt nii see on
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?