esmaspäev, märts 08, 2010

 

Mis värvi on burka?

Üks endine nõukogude sõdur, nn Afganistani veteran, küsis minult selgitust burkade värvi osas. Pean tunnistama, et olen värvi küsimuse osas natuke jännis – ei saanud ma kohapeal ühest vastust ega ei ole ühest ja ammendavat leidnud ka kirjandusest.

Uurisin burka vaatevinklist ka Roland ja Sabrina Michaud’ raamatu fotosid aastatest 1964-1977, aga neil on enamik naisi looriatud, mitte burkades. Vähestel burka-fotodel olid esindatud nii valge, sinine kui ka must. Sinisel värvil on islamis erinevaid (ajaloolisi) tähendusi – nii kaitse kurja silma eest kui ka lootuse ja paradiisi värv. Kui mõelda mosheede peale, siis paljud neist – ja enamik ka Afganistanis – on sinistes toonides.

Burka värvi teooriaid on mitmeid alates juhuslikest asjaoludest sügava tähenduseni välja. Üldiselt on väidetakse, et sinine burka on abielunaistele ja valge vallalistele. Mul tekkis küll sellest osas küsimus: valged burkad on kaunis levinud Mazar-e Sharifi ja Kunduzi ümbruses ja minu mäletamist mööda kõik valget burkat kandvat naised küll ainult neiud noorukesed ei olnud.

Samuti ei ole valge-sinise burka loogika järgi Kabuli-lähedastes provintsides ühtki vallalist naist – 99% naistest kõnnib ringi sinises burkas. Kabuli lähistel tulevad mängu pooltoonid – väidetavalt vanematele naistele tumedam ja vallalistele heledamates sinistes toonides burka. Siniste toonide osas on ka isiklik kogemus: kui läksin endale burkat burkat ostma, veenis kaupmees mind kui abielunaist ostma tumesinist burkat.

Soome kunstnik Rosa Liksom rääkis mulle, et tema on kuulnud teooriat, kuidas mingis teatud ajavahemikus õmmeldi burkasid peamiselt Pakistanis ja peamiselt ühte tüüpi odavast sinisest plisseeritud riidest. Hiljem oli küll kangaid rohkem saada, aga siis oldi juba sinise värviga harjutud.

Tänapäeval on enamik burkasid masstoode, peamiselt hiina päritolu. Lisaks tehakse välismaalste lõbustamiseks igat värvi burkasid, millist kandmas küll kedagi ei ole näinud nagu purpurpunane, ekrkollane jne. Välismaalastele müüakse ka nö lõbustavaid variante nagu lipuvärvides burkad või pisikesed burkad, mis sobivad pudelikatteks.

PS. Eesti Päevaleht avaldas täna mu analüüsi Eesti meedia Afganistani-pildist: http://www.epl.ee/artikkel/493210

Comments:
EPL artikkel oli väga-väga hea. Ma loodan ja väga tahaks selliseid professionaalseid ülevaateid lugeda rohkem (ka muudel teemadel).
 
Samas oli see artikel mõnes mõttes vastupidi kaldus.
 
Kaldu ei saa olla, sest nii-öelda vastaspoolel on kümneid kordi rohkem artikleid ilmunud, mis kannavad endas peamiselt ainult propagandat. Õnne ei saanudki oma analüüsi tasakaalustada, sest ta kirjutas sisuliselt vastulause propagandaajakirjandusele ja ebakompetentsetele teemakäsitlejaile. Vastulause ei saa oma olemuselt kunagi olla tasakaalus, sest see on ise vastukaaluks.
 
Mina ei nimetaks teisi teemakäsitlejaid ebakompetentseteks - kõik need sündmused, millest nad kirjutavad on ju aset leidnud. See, et riigi lõunaosas käib sõda, on vaieldamatu fakt. Sellest kirjutamises ei ole ju iseenesest midagi halba.
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?