neljapäev, august 19, 2010

 

Suurepärane dokumentaalfilm islami- ja läänemaailma konfliktist

ETV näitas eile õhtul dokumentaalfilmi Väljapääs (A Way Out Of The War On Terror), mis naelutas mu ligi tunniks ajaks teleri ette. Suurepärane dokumentaalfilm portreteerib ühelt poolt organisatsiooni Conflicts Forum tegemisi, eesotsas karismaatilise juhi Alastair Crooke'iga.
Teisalt antakse filmis sõna islamimaailma liidritele, sh "USAs terroristide nimekirjas viiendana figureerivale Hamasi juhile Osama Hamdanile", Briti islamijuhile Islam Patelile või Afganistani kurikuulsa islamisti Abdullah Yusuf Azzami pojale Huzafa Azzamile.
Miks pean filmi suurepäraseks? Tänapäeva dokumentaalfilmides juhtub järjest harvem, et vaatajale ei püüta pähe määrida mingit "tõde". See on film üksteise ärakuulamisest. Ka siis, kui seisukohad ja hoiakud on kardinaalselt erinevad nagu näiteks islamiäärmustlaste või terroristide puhul.
Conflicts Forumi juhid ei ole sinisilmsed maailma päästjad. Tegu on dialoogi otsijatega - sest nende kogemusel on kõige olulisem kriisisituatsiooni lahendamist (näiteks pantvangiolukorras) alata üksteise ärakuulamisest.
Ei hakka filmi ümber jutustama, see on vaadatav ka internetis aadressil: http://www.youtube.com/watch?v=Gps7R9FKwdM
Aga filmi lõpumõte võiks sobida ka sissekande lõpetuseks: "Oled kaotanud sellel hetkel, mil sa ei püüa enam vastaspoolest aru saada, sest otsustad, et vastane on hull ja tema teod irratsionaalsed."

Comments: Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?