kolmapäev, september 01, 2010

 

Rory Stewart eestlaste tegelikust rollist Afganistanis

Minu kunagine tööandja Afganistanis, Rory Stewart, on üllitanud ajalehes Der Spiegel arvamusloo: Tegelik põhjus, miks oleme Afganistanis. Artikkel algab kaks aastat tagasi Tartus toimunud NATO Afganistani-konverentsi kirjeldusega. Toona püüdsin konverentsile pealtkuulajana pääseda; tagantjärele Rory kokkuvõtet lugedes olen aga rõõmus, et mind sinna aega raiskama ei lubatud.
Laskmata end lollitada osalejate innust esitleda Helmandi riigistruktuuride graafikuid ja arutada politseiüksuste treeningut, küsib Rory otsekoheselt: miks osalejad seda debatti üldse peavad? Talle on täiesti selge, et eestlaste jaoks ei ole Afganistan tähtis. Samuti see, et eestlastel (nagu ka teistel liitlastel) ei ole afgaanidest sooja ega külma; Afganistan on vaid osa nende soovist olla tugevalt seotud NATO ja USAga.
Artiklit ümber jutustama ei hakka; asub aadressil: http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,703408,00.html

Comments:
Siinkohal oleks sobilik tuletada meelde legendaarset teost "17 kevadist hetke", kus Stirlitz ütleb SD-s ülekuulamisel istuvale pastorile umbes midagi sellist:" Kritiseerida on lihtne, aga te pakkuge konkreetseid tegevuskäike, kuidas lõpetada pommitamine ja nälg."

Artikliga on minu arust samad lood - palju näpuganäitamist, et mis kõik valesti on, aga ei ole konkreetseid ettepanekuid, kuidas saavutada edu ja vähendada tsiviilelanikkonna kannatusi. Kaks aastat hiljem kõvatamine ei jäta kuigi usutavat muljet.
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?