laupäev, mai 19, 2007

 

Enesetaputerrorist Kunduzis

Sõidame kolmandat päeva Kunduzist välja. Oleme vestluses Baghlani provintsi külaelanikega, kui insener Safiulla telefon heliseb. Kabulis elav isa muretseb - ütleb ainult, et väga halvad uudised Kunduzis, palju surnuid. Baghlanist Kunduzi naasedes peatab kogu liikluse politsei - maanteel olevat miin. Kohtame Pauli, kelle autojuht teab ringteed, mida mööda tupikust ringiga tagasi põhimaanteele jõuab. Paul teab ka rääkida, et Kunduzis rünnati rahvarikkal turul saksa sõdureid - kolm sakslast ja kuus afgaani sai surma; palju on haavatuid.
Hommikul Baghlani sõites arutasime insener Safiullaga, et vaikus on Afganistanis petlik, iga hetk võib miski jälle juhtuda. Aga ma ei uskunud, et mõni tund hiljem juhtubki. Eelmistel Kunduzi-kordadel käisin turul jalutamas - see linn on olnud minu jaoks alati vaikne kena rahulik kohakene. Nüüd kahjuks enam mitte - eelmisel nädalal mõrvati ühe saksa abiorganisatsiooni autojuht. Nüüd siis enesetapja.
Tunnen, kuidas äng vajub mu peale nagu laviin. Alles eile rõõmustasin nagu laps, ronides külameestega koos mäkke ja nautides imepäraseid maastikke mu ümber. Nüüd olen selle pärast, mis mu ümber Afganistanis juhtub, nii kurb, et tahaksin maha istuda ja kõva häälega ulguda.

Comments:
Lgp. Onne, Pohja-Afganistan pole kunagi paris turvaline olnud. Loodus on seal ilus ei vaidle vastu, kuid seda imetlema jaades voib toesti ara unustada, mis piirkonnaga on tegu. Badakhsanis, Kunduzis, Takharis ja Baghlanis on pidevalt midagi juhtumas, k.a. surmaga loppevaid rynnakuid.

Inimesed aga andestavad ja unustavad kiiresti.
 
Kunduzi projekti seltskond on siin veetnud mitu rahulikku aastat - turvakaardil ja -raportiteski saaavad Kunduz ja Talokhan hinnanguid kui suhteliselt riskivabad alad. Baghlanil ei ole tõesti hea kuulsus ja Badakshanis juhtub kah vahel harva tõesti miskit.
Ja julgen taas meelde tuletada, et kui vaadata Eestis liikluses ja kuritegevuses hukkunute arvu ja võrrelda seda siinsete arvudega, siis meie oleme endiselt kaugelt esirinnas...
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?