esmaspäev, märts 29, 2010

 

Pullerits, häbi!

Postimees on avaldanud mu kunagise õppejõu Priit Pulleritsu artikli Õnnehetked moslemimehega pöörduvad tragöödiaks. On uskumatu, et kogenud ajakirjanik (keda üliõpilasena mäletan kõnelemas objektiivsusest), avaldab niivõrd kallutatud artikli. Ja ennast kvaliteetväljaandeks nimetav ajaleht avaldab selle silmagi pilgutamata.
Loetlen vaid mõned silmatorkavamad (loogika)vead:
1) artikkel on karjuvalt kaldus - ei ühtki positiivset näidet moslemist mehe ja eestlanna abielust, mis on kahtlemata olemas;
2) artikli sisuks on tegelikult kultuurilised ja usulised vastuolud, aga ka isikute sobimatus. Poolt ja vastu argumentide asemel lahmib Pullerits ainult ühe poole sõnadele toetudes räigeid süüdistusi teise poole suunas;
3) kirjeldades konkreetseid ebaõnnestunud abielusid, paneb Pullerits ühte patta kogu maailma moslemistest mehed. Tuletagem hetkeks meelde, kui palju ebaõnnestunud abielusid on eestlaste endi seas. Pulleritsu loogikat kasutades peaksid kõik õnnehetked eesti meestega pöörduma tragöödiaks.
4) Pullerits paneb moslemi-meeste juhtumite alla ka kõik need juhtumid, kus abielu kaudu üritatakse põgeneda omalt maalt. Loomulikult on eriti head võimalused sellistes riikides, kus käib palju turiste nagu näiteks Egiptus. Siin pole küll usuga midagi pistmist. Toon näite: mul tuleb meelde kohe vähemalt kaks eesti meest, kes vabariigi algusaegadel abiellusid heal järjel soomlannadega - et ainult minema pääseda.
5) Pullerits toob näite radikaalsele islamile pühendunud belglannast, kes end enesetaputerroristina õhkas. Kahjuks inimesed hulluvad vahel, ka ilma islamita - meenutagem näiteks eesti lähiminevikust oma pere ja enda tapnud endist sõjaväelast või meest, kes lõbustas end pommide valmistamisega.
6) Pullerits rõhutab, et ükski moslemi pere ei ole õnnelik välismaise minia üle -kas eestlased on? Minu tutvusringkonnas on venelanna, kes tuli 40 aastat tagasi oma suure eestlasest armastusega koos Eestisse. Kui te arvate, et eesti pere teda rõõmsalt ootas? Hoolimata sellest, et naine õppis kiiresti ära eesti keele ja tegi kõik, et meele järgi olla. Läks aastakümneid, enne kui eesti suguvõsa ta omaks võttis. Kui aga abielluda sellisesse keskkonda, kus usk ja kombed on kardinaalselt erinevad ja määravadki ära elustiili?
7) artiklit lugedes hämmastas mind hoopis eesti naiste rumalus. Tsiteerin:"Evelin loeb pisitütre kasvatamise kõrvalt innuga «Valge raamatu» sarja. Need teosed räägivad tema saatusekaaslastest, valgete naiste hirmsast käekäigust moslemimaailmas. «Kui ma oleks seda vaid varem lugenud...» ütleb ta ohates."
Kui täiskasvanud inimene abiellub võõrasse kultuuri, oleks ju loomulik endale selle kultuuri reeglid enne selgeks teha. Mulle näib küll kummaline tagantjärgi kedagi süüdistada, et endal kodutöö tegemata. Toon näite: kui sõidate näiteks turistina Dubaisse, joote end täis, käitute väljakutsuvalt või ajate kohalikele naistele ligi - suure tõenäosusega lõpetate vanglas, sest sellel maal on karmid reeglid teatud liiki käitumisele, mis Eestis on aksepteeritav.
PS. Tegelikult oli plaanis kirjutada hoopis ühest Maailmafilmi festivalil nähtud Afganistaniga seotud põnevast dokumentaalfilmist - aga seda järgmine kord.

Comments:
Ma loodan, et te ei pane pahaks minu soovi jääda kommenteerides anonüümseks.

Priit Pullerits funktsioneerib üha enam Eesti ajakirjanduse mentaliteedi ja maailmavaate prototüüpse vähkkasvajana.

Tema arusaam ajakirjanduslikust kriitilisusest ja poleemilisusest sobiks ennast selgelt tabloidina defineerinud väljaandesse, kui siin ei oleks ainult ühte "aga" - ta peab ennast "tõsiseks ajakirjanikuks", kes õigustab kasutatavaid "ajakirjanduslikke võtteid" ajakirjanduse „formaadi, stiili eripärade või vajadusega".

Kui sellele lisada ühiskondliku närvi tunnetus (või tunnetamatus), mis kõigub täieliku hoolimatu solipsismi ja "eesmärk-pühendab-abinõu" sensatsionalismi vahel, saabki kokku Priit Pulleritsu.

Kunagi kirjutatakse veel selle ja eelmise dekaadi Eesti ajakirjandusruumi analüüse, kus praegu vaikselt toimetuse nurgas nohisev ja sisemises vihas klahve toksiv Pullerits saab omale kahetsusväärselt suure osa.
 
Kabuli paevikus kirjutatuga vagagi nous. Minule jattis see artikkel lihtsalt vaga halva maitse suhu. See kirjatukk solvas nii seda teistsugust kultuuri kui eesti naisi, ja toepoolest, eelkoige oli see kallutatud.

P.P endine opilane
 
Pulleritsu on alati iseloomustanud pinnapealsus ja kallutatus. Teglt ei vääri see mehike isegi kommi.

Ka-Ano Nyym
 
Suured tanud, et oled valja astunud eesti naiste eest, kes on abiellunud moslemitega. Pulleritsu artiklit kull veel lugenud ei ole, kuid ise olen kull onnelikult abielus moslemist mehega ja mu mehe perekond on mind ka kahel kael vastu votnud. Ja sul on oigus, enne kui kusagilt uksest sisse astuda, siis pead tundma ja teadma reegleid ning nendele vastavalt elama.
 
Vaatasin huvi pärast, kuidas artiklit on kommenteeritud. Kõiki komme läbi ei lugenud, aga esimene mulje on see, et hirmus sopaloopimine käib - ja seda enamasti eesti naiste pihta. Ime siis, et iive kuidagi kasvada ei taha, kui sugupooled üksteist ei austa!
Mis artiklisse puutub, siis olen nõus, et objektiivsusest pole siin juttugi.
 
Ka Pulleritsu artikkel ähvardavast immigratsioonist jättis samasuguse mulje - ühtemoodi ärritas, tegi kurvaks ja võttis lehelugemise isu ära.
 
Mul on hea meel, et sa selle teema üles võtsid, sest nagu sa isegi mainid, on probleem tegelikult laiem, kui pelgalt Pulleritsu enda ajakirjandusstiil ja -eetika. Ajakirjandusel, seekord siis Postimehe toimetusel, peaks ikkagi kriitilist meelt ja kompetentsi jaguma, et niivõrd kaldes artikli avaldamisest kategooriliselt keelduda.

Olen üldjoones nõus kõigi sinu poolt välja toodud loogikavigadega + minul tekkis lisaks küsimus sellest, et mille põhjal Pullerits väidab, et abielu valge naisega on moslemimehele "pass Euroopasse". Vähemasti kõik artiklis kajastatud näited viitavad hoopis sellele, et moslemimehed elavad või asusid peale valge naisega abiellumist elama moslemimaale ;)
 
Ei hakka peatuma asjaolul, et nii Postimees kui Pullerits kaevavad end selliseid artikleid avaldades lati alt suure varuga läbi, kuid üks lõik kirjutises tekitab siiski huvi.

"Moslemimeeste sissetung Eestisse, selleks naisi ära kasutades, hakkab juba võtma niisuguseid mõõtmeid, et riikliku julgeoleku eest vastutajad ei saa seda enam ükskõikselt pealt vaadata. Euroopas on esinenud küllalt juhtumeid, kus radikaalsed moslemimehed on heauskseid valgeid naisi oma vaenulike plaanide elluviimiseks rakendanud."

Ajakirjanduse õppejõud võiks ju teada, et nõnda karmide väidete tagamiseks peaks esitama kas või üheainsagi fakti.
 
Ühinen täielikule selle kriitikaga P.P. artiklile. Samas kulub selle teema
käsitlemine meie senini üsna suletuna seisnud ühiskonnas ära.
Lääne-välismaale sõitnud lapsehoidjad puutuvad tänavail ja baarides
luusivate immigrantidega suheldes esimest korda elus kokku lõunamaise
energiaga. Noored kaunitarid valivad elu esimeseks välisreisiks
säästupaketi mõnele Egiptuse hotellialale ja satuvad sealsete gigolote
tähelepanu alla. Võtab põlved nõrgaks küll. Aga miks peaks sellest tõmbama
üldistuse kogu moslemimaailma meestele? Jah, probleem tekkis sellest, et
tüdrukud sattusid keset moslemimaailma. Kuid kui esinduslikud näited
sellest maailmast need konkreetsed mehed said olla? Suund kipub
sinnapoole, et see on selline pidetum seltskond. Egiptlasi ma ei tunne,
aga näiteks kreeka hotelligigolotel pole palju ühist päris kreeklastega.
Kui albaanlased on tänu nende sahkerdavatele võõrtöölistele ja
välismaffiale kogu maailmas tuntud kui mingi rämpsrahvas, siis minge nende
kodumaale ja te leiate eest ühe väärikaima, ausama ja külalislahkema rahva
kogu Euroopas. Rännake mägikülades, küsige vaid teed ja teile saab osaks
kuninglik vastuvõtt kellegi kodus. Ja ärge ratast lukustage, sest see
solvab kohalikke.
Kas P.P. rändab vaid inimtühjades kanjonites, et tal pole vastavaid
kogemusi?
 
Minge rääkige väärikatest albaanlastest mu soome sõbrale Jukkale, kelle maja albaanlased tühjaks varastasid. Seda lõuna soomes
 
Vastus eelmisele kommentaarile: MOTT.

Ja muuseas, Toomas Mikkor kirjutab Ekspressis särava vastulause Pulleritsu artiklile: http://paber.ekspress.ee/viewdoc/A0D7E4642242B419C22576F7002B8D6D
 
Aitah Onne!

Ma ei teagi, kust alustada. Ma ei suutnud seda Pulleritsu artikklit isegi lopuni lugeda. Eestis elades aastatest oli mul temast hea mulje jaanud, kuid tundub, et ka Eesti ajakirjandus hakkab liikuma sinna suunas, kus kollane lihtsalt myyb paremini, seega maksab rohkem. Mul oli lihtsalt kahju, kui ebaintelligentsena ta suutis ennast kuvandada meedias. Anyway... nagu mainisin, ei lugenud ka artiklit lopuni, kommentaaridest raakimata.

Mulle kuidagi just tundus, et Eesti elu viimastel aastetel (olen elanud viimased 7 aastat UK's) on kuidagi paremuse poole liikunud. Ja seda ongi, miks on siis vaja sellist rassismi kylvata keskmisse eestlasesse?

Olen kainud Pakistanis ja ka Afghanistaani piiri peal ja kohanud seal koige soojemaid, sobralikke ja abivalmis inimesi. Minu abikaasa on moslem, tema (yli liberaalsed) vanemad armastavad mind (ja mina neid) ja elame kyllaltki edukat elu siin suurlinnas. Voibolla see aitab, et tegemist 21 sajandi inimestega, kes on muutustega edasi liikunud....ja seda peab ka Eesti (ja eestlased) tegema, kui nad ei taha Euroopa silmis nii oelda rongist maha jaada. Me kas oleme Euroopa Liidus voi mitte ja seda ka oma mottelaadiga. Selline yldistamine kylvab viha ja kuna vastav meedia on kattesaadav koigile, siis see omakorda kylvab viha eestlaste vastu. Kui "me" eeldame, et koik moslemid on terroristid, siis sama hasti voib ylejaanud maailm eeldada, et koik eestlased on "rassistid". Vahemalt Priidu artikkli pohjal. Kas me tahame sellist imagot endale? Tundub,et Priit Pullerits tahab. Ja tema "haal" kahjuks siinkohal kostus vaga paljude eestlaste korvus.

Onne- tahtsin veel oelda, et olen vaga nautinud sinu blogi lugemist. Ma tahaks loota, et Sinu artikkleid naeks rohkem Eesti kvaliteet ajakirjanduses Pulleritsu solgi asemel. Mul on au olla eestlane sinu intelligentses seltskonnas. Vabandan vigase eesti keele parast, pole ammu kirjutanud emakeeles. Khuda Hafiz :)
 
Postita kommentaar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?